
Paul Pintilie (România)
Concert:
Născut în Rădăuți în 1990, Paul Pintilie a ales calea muzicii încă din primii ani de viață, manifestând un interes deosebit pentru pian. Astfel, Paul a hotărât să urmeze cursurile Colegiului Național de Arte „Octav Băncilă” din Iași, continuând apoi studiile universitare în compoziție la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, sub îndrumarea prof. univ. dr. Ciprian Ion.
Studiul pianului s-a desăvârșit prin inițierea sa ca profesor corepetitor la colegiul absolvit, iar studiile superioare au condus către cercetarea doctorală, finalizându-se cu titlul de Doctor în Muzică în decembrie 2019, sub îndrumarea prof. univ. dr. Gheorghe Duțică.
Pe parcursul formării sale, Paul Pintilie a avut onoarea de a studia și a absorbi informații de la profesori iluștri ai artei compoziției muzicale, precum Wolfram Wagner, Péter Szegő, Cristian Misievici și Viorel Munteanu.
Compozițiile sale acoperă o arie diversă, de la lucrări solo pentru pian, flaut, clarinet și până la lucrări camerale (cvintete de alămuri, cvartete de coarde) și simfonice (Missa Harmonis – pentru cor, orchestră și combo de jazz, Aproape de Soare – Concert pentru orchestră), precum și muzică scrisă pentru piese de teatru, lucrări Pop, Jazz, etc.
Fiind un împătimit al muzicii de Jazz și Pop, studiul acestor ramuri stilistice decurg în paralel cu formarea de natură academică, fapt concretizat prin participarea repetată la concursurile și festivalurile de profil (Festivalurile de Jazz de la Târgu Mureș, Sibiu, sau Locomotiva Jazz Budapesta). Întâlnirile cu artiști contemporani ce au revoluționat muzica pop au contribuit, de asemenea, la formarea sa continuă, Paul împărțind scena cu: Jennifer Batten și Sam Sims (instrumentiști în band-ul lui Michael Jackson), membrii formațiilor Smokie și Scorpions.
Paul consideră că orice informație teoretică de natură academică este o condiție sine qua non a actului artistic interpretativ sau creator, fără a marginaliza, desigur, forța simțirii și a intuiției muzicale ce conferă unicitate fiecărui muzician în parte.