jan petryka

Concert:

Tenorul Jan Petryka provine dintr-o familie de muzicieni din Varșovia. A studiat violoncelul la Universitatea privată Anton Bruckner și la Universitatea de Artă din Graz. În același timp, a primit primele lecții de canto de la Gertrud Schulz și, mai târziu, a studiat cu Rotraud Hansmann la Universitatea de Muzică și Artă Interpretativă din Viena, unde a absolvit specializarea „Cântec și Oratoriu” cu KS Marjana Lipovšek. De la începutul studiilor sale, Jan Petryka a fost implicat în numeroase proiecte de muzică sacră și s-a impus treptat ca un cântăreț versatil de concert și oratoriu.

Un pilon important al activității lui Jan Petryka este barocul. Bach Consort Vienna, Orchestra Vienna Academy, L’Orfeo Baroque Orchestra, Concerto Stella Matutina, La Chapelle Rhénane, Le Concert de l’Hostel Dieu, Solamente Naturali, Collegium Vocale Lucerne și Arte dei Suonatori sunt câteva dintre orchestrele din acest gen alături de care el cântă de mulți ani și în mod regulat. Numeroase proiecte cu ansamblurile Cinquecento Renaissance Vokal și Clemecic Consort completează repertoriul său muzical.

Munca sa intensă în domeniul muzicii vocale de cameră a dus la colaborări fructuoase cu Robert Holl, Helmut Deutsch, Pierre-Laurent Aimard, Roger Vignoles, Matthias Lademann și David Lutz. Jan Petryka și-a făcut debutul cu mare succes la Festivalul de lieduri de la Oxford cu mai multe programe Schubert, acompaniat de Julius Drake, Sholto Kynoch și Deirdre Brenner.

Pe scena de operă, Jan Petryka a interpretat rolurile Tamino și Primul om în armură din „Flautul fermecat” de Mozart la Opéra National de Lyon, precum și rolurile Pietro și Tânărul din Marked Ones de Franz Schreker. Alte angajamente l-au dus la Teatro Comunale din Ferrara pentru „Orfeo și Euridice” de Ferdinando Bertoni, la Theater an der Wien pentru „Lazarus” de Schubert, la Opera de Stat din Viena pentru opera pentru copii „The Dream Eater” de Wilfried Hiller și la Opera de Cameră din Varșovia pentru „Ariodante” de Handel. De asemenea, și-a făcut debutul la Teatrul Național din Praga ca novice în Billy Budd de Benjamin Britten, l-a întruchipat pe Don Ottavio în Don Giovanni de Mozart cu Orchestra de Cameră din Israel și Jaquino în Fidelio de Beethoven la festivalul cultural Styriarte din Stiria, sub conducerea lui Andrés Orozco-Estrada.

Alte momente importante ale carierei sale de până acum includ debutul lui Jan Petryka la Schubertiade Schwarzenberg cu Sir András Schiff, mai multe turnee cu Thomas Hengelbrock și Balthasar Neumann Choir & Ensemble, un concert cu opera The Trial de Gottfried von Einem la Konzerthaus din Viena și creștinii lui Bach , etches this day (BWV 63) sub conducerea lui Vladimir Jurowski la Filarmonica din Berlin.

Jan Petryka a debutat cu succes la Festivalul de la Salzburg în rolul lui Jacob din opera pentru copii Gold! de Leonard Ever și a participat la un concert cu lucrarea Armurierul de Lortzing la Theater an der Wien. De asemenea, a apărut împreună cu Academia de Canto din Zurich ca evanghelist în Patimile Sfântului Matei de Bach la Centrul de Cultură și Congrese din Lucerna și ca solist în Oratoriul de Crăciun de Bach la Musikverein din Viena. În calitate de cântăreț de lied, a debutat cu „Schwanengesang” de Schubert la Fundació Victoria de los Ángeles din Barcelona și a fost invitat la Musikverein Regensburg cu „Jurnalul unui dispărut” de Leoš Janáček.

În actuala stagiune, Jan Petryka poate fi văzut în rolul Endimione din „L’arbore de Diana” de Vicente Martín y Solér la Opera de Cameră din Viena, ca parte a unei noi producții a Theater an der Wien, în timp ce interpretează „Missa Încoronării” de Mozart împreună cu Orchestra Academiei din Viena sub bagheta lui Martin Haselböck Lucerna și în Musikverein din Viena poate fi ascultat. Cu Orchestra Filarmonicii din Rotterdam sub bagheta lui Peter Dijkstra, Jan Petryka este invitat ca tenor (arii) în Patimile după Sfântul Matei de Bach. Recitaluri de cântece cu lucrări polifonice de Schubert îl conduc în cele din urmă pe Jan Petryka la Schubertiade Hohenems și la Konzerthaus din Viena.

Află primul când sunt puse în vânzare următoarele bilete / abonamente Classix:

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft – WordPress form builder

Abonează-te la Newsletter

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft – WordPress form builder