Mihai Diaconescu
Concerte:
Mihai Diaconescu a absolvit Liceul de Artă ,,Marin Sorescu” din Craiova, unde a studiat sub îndrumarea profesoarei Mariana Ilie, iar prima performanță notabilă a fost câștigarea Premiului I la Olimpiada Națională de Interpretare, la vârsta de 13 ani. Pe scena internațională a debutat la vârsta de 12 ani, la Filarmonica din München.
Din anul 2010 până în 2013 a urmat cursurile Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, sub îndrumarea prof. univ. dr. Csiky Boldizsar. În perioada 2013-2014 a beneficiat de o bursă Erasmus, care i-a oferit oportunitatea de a studia la Academia „Sibelius” din Helsinki, unde a ajuns ulterior și masterand la clasa profesorului Erik T. Tawaststjerna, studii pe care le va finaliza în anul 2018.
În decursul carierei, Mihai Diaconescu a participat la numeroase cursuri de perfecționare cu personalități marcante ale lumii muzicale dintre care îi amintim pe Walter Krafft, Robert Levin, Martin Hughes, Denis Pascal, Paavali Jumppanen sau Martti Rautio. Pianistul a fost distins cu numeroase premii la concursuri naționale și internaționale, inclusiv Premiul al II-lea la Concursul „Giovanni Pianisti” în Italia și Premiul I la Concursurile „Rovered’Oro” din Italia și „Liszt” din Cluj-Napoca, România. Este laureat repetat al olimpiadelor naționale de interpretare din România și semifinalist în competiții precum „Nordic Piano Competition” din Suedia și „Ciorlionis Competition” din Lituania.
Cu o activitate concertistică bogată, Mihai Diaconescu a fost invitat frecvent în țări precum Germania, Italia, Austria, și a susținut recitaluri și concerte în săli de prestigiu din întreaga lume, inclusiv Gasteig din München, Germania, Sala Argenta – Palacio de Festivales din Santander, Spania, și Teatro Bibiena din Mantova, Italia. A participat la importante festivaluri internaționale, cum ar fi Festivalul „Carl Filtsch” din Sibiu, România, Festivalul „Liszt” din Cluj, România, și Festivalul „Encuentro Santander” 2018 din Santander, Spania. Paletei bogate i se adaugă colaborări cu artiști importanți precum Serghei Lomovsky, Ludmila Kruskhova, Pascal Gallois, și Alexandru Tomescu.
Perioada 2022-2023 a cuprins, de asemenea, numeroase recitaluri și concerte, dintre care menționăm concertele ca solist alături de orchestrele Filarmonicilor din Oradea, Râmnicu-Vâlcea, Ploiești, Craiova, Opera Națională Română din Cluj-Napoca și Podkarpacka Rzeszow Philharmonie, Polonia.
Cel mai recent proiect în care a fost implicat Mihai a fost Turneul Național Vibrations 2023, în care, alături de Valentin Șerban a susținut concerte camerale la filarmonicile din Timișoara, Oradea, Cluj-Napoca, Brașov, Târgu-Mureș, Craiova și pe scena Ateneului Român.
Din aprilie 2023, Mihai Diaconescu este doctor în muzică și activează ca asistent universitar la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”.