Dragoș Cantea
(România)
http://www.dragoscantea.com
Concerte:
Dragoș Andrei Cantea este un produs artistic al școlii ieșene de muzică, având-o ca mentor între anii 1999-2017 pe Ioana Stănescu, atât în perioada studiilor preuniversitare, cât și la nivel de licență și prim masterat. Această perioadă a însemnat fundamentul formării sale artistice, concretizată în zeci de premii la concursuri internaționale, precum și recitaluri și concerte simfonice pe scene importante din România.
Este triplu absolvent al Universității Naționale de Arte „George Enescu” (UNAGE) din Iași, la nivelurile licență, masterat și doctorat – sub îndrumarea maestrului VOCES, Dan Prelipcean.
Este de asemenea alumni al Academiei Norvegiene de Muzică din Oslo, unde a studiat cu Håvard Gimse și Kathryn Stott între 2017 și 2021, absolvind cu un proiectul interdisciplinar „Naționalismul în muzică – un instrument artistic-diplomatic de înțelegere a valorilor comune”.
Ca pianist concertist, Dragoș a fost invitat la importante Filarmonici din România, precum Iași, Bacău, Oradea, Timișoara, Sibiu, Brașov. În afara României, a susținut concerte simfonice și recitaluri la St. James’ Piccadilly din Londra , Opera Regală Norvegiană din Oslo, Opera Națională Canadiană din Toronto sau Temppeliaukio din Helsinki. A colaborat cu dirijori precum Cristian Mandeal, Fergus MacAlpine, Vlad Vizireanu, Pawel Kapula sau Theo Wolters, și a susținut concerte camerale alături de muzicieni de renume precum Hyeyoon Park, Wen-Sinn Yang sau Kathryn Stott.
În 2017, a fondat DAC Music Performance în Oslo, organizație prin care gestionează programe culturale al unor companii norvegiene precum Telenor, DNB Sparebankstiftelsen și Nordea, contribuind la implementarea unor inițiative artistice inovatoare și în relații bilaterale cu alte state, sub egida Consiliului Artistic al Norvegiei.
În formarea sa macro culturală, Dragoș este beneficiar al unor programe de mentorat și burse precum Roche Continents 2018, Act in Art 2019, sau programul Rising Leaders al Ambasadei Statelor Unite din Norvegia.
Din 2020, Dragoș este co-fondator și director artistic al Classix, recunoscut astăzi ca cel mai amplu eveniment independent dedicat muzicii clasice din Nord-Estul României.
La nivel pedagogic, este lector invitat al Academiilor de Muzică din Oslo și din Vaasa (Finlanda), și susține masterclass-uri în Finlanda, România și Singapore, participând și în jurii la concursuri internaționale de pian.
În 2023 este numit consilier onorific al Ministerului Culturii din România, iar în 2024 publică la Editura Muzicală și Editura Artes studiul comprehensiv „Integrala Creației Pianistice a lui Leos Janacek. Transcendență prin Programatism”.