Filarmonica „Moldova” Iași

Concert:

La la 9 octombrie 1942, în sala Teatrului Național din Iași sub bagheta maestrului George Enescu – cel care a vegheat permanent asupra destinului muzical al Iașului, avea loc concertul inaugural al Filarmonicii Moldova din Iași.

În 1962, la pupitrul orchestrei simfonice a Filarmonicii vine tânărul dirijor Ion Baciu, care va transforma acest ansamblu într-unul de rang național și în scurt timp internațional. Acest lucru constituie, după crearea Corului, al doilea moment de răscruce în viața Filarmonicii.

În 1980, Cvartetul Voces devine ansamblu permanent al Filarmonicii ieșene, iar din aprilie 2008, Cvartetul Ad libitum s-a alăturat ansamblurilor artistice titulare ale Filarmonicii Moldova din Iași.

De-a lungul anilor, Filarmonica ieșeană a devenit o prezență artistică remarcată pe scene precum: Concertgebouw din Amsterdam, Sala Edvard Grieg din Bergen (Norvegia), Salle Gaveau din Paris, Auditorium-ul din Madrid, Gewandhaus din Leipzig, Tonhalle din Zurich, Gasteig a Filarmonicii din Munchen. 

În noiembrie 1986, Orchestra simfonică și dirijorul Horia Andreescu au realizat la Iași, primele înregistrări digitale din România, cu muzică de Glazunov pentru casa de discuri Naxos. 

În cadrul unei ceremonii desfășurate în 25 martie 2015, la Castelul Peleș, Filarmonica de Stat Moldova Iași a fost decorată cu Ordinul Crucea Casei Regale a României, distincție conferită profesorului univ. dr. Bujor Prelipcean, directorul general al instituției (având cel mai lung directorat din istoria instituției), de Principesa Moștenitoare Margareta, în numele Majestății Sale, Regele Mihai I.

Află primul când sunt puse în vânzare următoarele bilete / abonamente Classix:

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft – WordPress form builder

Abonează-te la Newsletter

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft – WordPress form builder