Clasic sau Fantastic? inspirație și introspecție la Classix Festival

Elemente clasice și mitologice își găsesc povestea înrămată atât în încăperile Palatului Culturii din Iași, cât și în suita de compoziții ce alcătuiesc programul celui de-al patrulea concert organizat în cadrul Classix Festival la Iași. Clasic sau Fantastic? are loc la Palatul Culturii, în foaier,  miercuri, 19 februarie 2020, începând cu orele 19:00. 

Din programul evenimentului fac parte compozițiile: Ludwig van Beethoven – Cvartetul nr. 11 în fa minor, op 95, Viktor Ullmann – Cvartetul nr. 3 și Felix Mendelssohn – Cvartetul nr. 6 în fa minor, op. 80

Cvartetul op. 95 al lui Beethoven, intitulat „Serioso” este unul dintre cele mai cunoscute cvartete ale compozitorului și portretizează în mod direct stereotipurile personalității din această perioadă de creație a geniului de la Bonn. Fiind de dimensiuni reduse, lucrarea prezintă atribute clasice precum: șocant, nervos, impredictibil, impetuos și dramatic. Departe de lumea visătoare și lirică, acest cvartet prezintă emoție într-o manieră feroce. 

Lucrarea lui Ullmann este considerată de numeroși muzicologi astăzi ca find capodopera instrumentală a creației lui Ullmann. Compoziția este concepută într-o singură mișcare, divizată în patru secțiuni care oglindesc structura clasică a unui cvartet de coarde. 

Cvartetul nr. 6, opus 80 a luii Mendelssohn a fost publicat în urma morții compozitorului, iar publicul este introdus încă de la început în atmosfera agitată în care a fost creat. Prima parte oscilează emoțional între furie și nostalgie, două extremități sentimentale care pot fi ușor înțelese de cineva care a pierdut pe cineva drag mult prea devreme. În locul unei obișnuite părți secunde la Mendelssohn în formă de scherzo, suntem surprinși de un Allegro frenetic, contrastat de o secțiune mediană mai așezată dinamic. Cea de-a treia parte este mult mai introspectivă, având rolul de a pregăti șocul disperării din final. 

Protagonistele serii sunt Cvartetul Selini, iar acest concert reprezintă debutul lor concertistic în România. Selini este unul dintre ansamblurile de rezidență ale Vienei și artiste selectate în cadrul programului NASOM – New Austrian Sound of Music în stagiunea 2020-2021, iar prezența lor pe scena festivalului Classix este susținută de Forumul Cultural Austriac București. 

Prezenţa la Iaşi a Selini Quartet este o dublă oportunitate. În primul rând, avem ocazia de a arăta diversitatea şi excelenţa tinerilor muzicieni ce activează la Viena, spaţiu al reinventării şi experimentării sonorităţilor clasice, departe de orice cărări bătute. Înalta calitate a Selini Quartet este confirmată şi de selectarea sa pentru ediţia 2020-2021 a programului #NASOM (New Austrian Sound of Music), promovat de Ministerul federal austriac pentru Afaceri Europene şi Internaţionale, un program ce urmăreşte promovarea internaţională a personalităţilor artistice puternice de mâine, a vocilor tinere, a stilurilor inedite şi a noilor realităţi de pe scena muzicală austriacă. Apoi, este extraordinar să putem asculta în România un grup atât cu legături importante cu această ţară (graţie violistei Loredana Apetrei, originară din România), cât şi care a fost desemnat „ansamblul preferat al abonaţilor profilurilor de pe reţelele sociale ale Forumului Cultural Austriac Bucureşti”, în cadrul campaniei noastre Luna Muzicii clasice #NASOM. Mulţumim Classix Festival pentru un parteneriat pe care-l sperăm de durată, fiind încredinţaţi că acest eveniment remarcabil deja de la prima ediţie, va deveni un reper pe harta muzicală a Europei”, a spus domnul Thomas Kloiber, directorul Forumului Cultural Austriac Bucureşti. 

Selini Quartet înseamnă: Nadezda Kalmykova (Rusia) – vioară, Ljuba Kalmykova (Rusia) – vioară, Loredana Apetrei (România)  – violă și Loukia Loulaki (Grecia) – violoncel.

Află primul când sunt puse în vânzare următoarele bilete / abonamente Classix:

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft – WordPress form builder

Abonează-te la Newsletter

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft – WordPress form builder