Clasicul Transfigurat
Gala și celebrarea unei aventuri contemporane la Iași
Sâmbătă, 22 februarie, a avut loc concertul de gală al Classix Festival, Clasicul Transfigurat, iar scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri” a găzduit evenimentul-emblemă a acestei noi aventuri contemporane născute și petrecute la Iași. Pe parcursul săptămânii 16 – 22 februarie 2020 au avut loc în diferite locații din oraș o suită de 7 concerte cu 20 de tineri artiști internaționali, 3 dezbateri pe teme muzicale și 2 panel-uri de antreprenoriat.
Concertul „Clasicul Transfigurat” a fost interpretat de două tinere ansambluri europene de vârf și cu un potențial bine recunoscut: Selini Quartet din Viena și Cvartetul Soliștilor din Trondheim, Norvegia.
Programul concertului a cuprins compozițiile: Arnold Schönberg – Noaptea Transfigurată, opus 4 și Felix Mendelssohn – Octetul de coarde, opus 20. Aceste două capodopere definesc sfera muzicii de cameră: lucrarea lui Schönberg dă naștere celei de-a doua școli vieneze, iar octetul lui Mendelssohn, compus doar la 16 ani, este o lucrare cu un nivel ridicat de dificultate, aflat la granița dintre romantism și rebeliune. Elementele vizuale au fost imaginate și proiectate de Ioana Ilaș Bodale, iar regia de lumini a fost realizată de Daniel Mancaș.
Prezentatori ai serii și ai întregului festival au fost îndrăgiții ieșeni realizatori de emisiuni TV și radio: Anca Medeleanu și Cătălin Sava. La finalul concertului, directorul festivalului, Patricia Roxana Butucel și directorul artistic și pianistul Dragoș Andrei Cantea au urcat pe scenă să mulțumească celor care au luat parte la acest tur de forță și experiment clasic ale cărui rezultate au fost primite cu ovații de publicul ieșean. Una dintre mizele întregului festival a reprezentat crearea unei noi generații de ascultători care să rezoneze cu plasarea muzicii clasice în contextul contemporan, iar cei prezenți la concerte au demonstrat faptul că acest gen de muzică nu aparține doar elitelor și unui public matur, ci că există deschiderea și curiozitatea în rândul tinerilor. Preț de șapte zile, Iașiul a trăit și respirat iubita muzică clasică care îl poate așeza în poziții de vârf pe harta culturală a României.
Organizatorii Classix Festival, Asociația Industrii Creative și Showberry au mulțumit partenerilor și sponsorilor acestui demers curajos și necesar: Ambasada Regatului Norvegiei în România, Ambasada României în Regatul Norvegiei, Camera de Comerț Norvegiano-Română, Academia Norvegiană de Muzică, Forumul Cultural Austriac București, Universitatea de Științe Aplicate Novia din Finlanda, Primăria Municipiului Iași, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Filarmonica de Stat „Moldova” Iași, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași, Palatul Culturii – Complexul Muzeal Național „Moldova”, Episcopia Romano-Catolică Iași, Rotary Iași Curtea Domnească, partenerilor de ospitalitate – Bellaria Hotel, Gramma, Time Out, Cuptorul Moldovencei, Șapte Coline, partenerilor de hidratare – Aqua Carpatica, partenerilor de vestimentație – Garage – Rent a Dress, partenerilor din comunitate: Fab Lab Iași, Iulius Mall Iași, Rotaract Iași Curtea Domnească, Ateneul Național din Iași, Concept Trei, partenerilor de mobilitate – Premium Nordic Cars Dealer Volvo Iași, partenerilor de promovare – Ambra Sign și Fabrica de Litere, sponsorilor: Levant Construct, Basware, Travis Tourism și partenerilor media: Freedom House România, Radio România Cultural, Revista Fashion Premium Magazine, Ziarul de Iași, IașiFun, Radio Iași, Vocile 2.0, Viva FM Iași, Radio Hit Iași, Wink Public Multimedia și TVR Iași.
Organizatorii au anunțat și cea de-a doua ediție a festivalului, ce va avea loc în luna februarie 2021.