Classix in Focus :: Concursul Internațional George Enescu
- 22 februarie 2024, 13:00
- Palatul Braunstein
Seria Classix in Focus pune în perspectivă o serie de aspecte strâns legate *sau nu* de muzica clasică în contextul contemporan și în raport cu o suită de paradigme aflate în continuă evoluție.
Cristina Uruc, Manager Artexim și Festivalul Enescu va susține o prezentare a oportunităților participării la concursuri internaționale de prestigiu și contribuția acestora în dezvoltarea personală și profesional a tinerilor muzicieni. Concursul Internațional George Enescu este un catalizator pentru dezvoltarea și afirmarea tinerilor interpreți și compozitori pe scena internațională a muzicii clasice.
„Festivalul Enescu este astăzi unul dintre cele mai importante festivaluri din lume” Zubin Mehta, Președinte de onoare al Festivalului și Concursului Enescu
O dată la doi ani, mii de muzicieni, cele mai bune orchestre și artiști din lume încântă publicul prin concertele lor din cadrul Festivalului Internațional George Enescu. Un ciclu complet al lucrărilor lui George Enescu, operă, concerte pentru întreaga familie, muzică modernă și contemporană, premiere mondiale și românești, alături de cea mai inspirată selecție de muzici clasice, romantice și baroce dezvăluie un eveniment cu adevărat unic, realizat cu dragoste, generozitate și excelență.
Festivalul Internațional George Enescu se desfășoară la București încă din 1958, pentru a onora și celebra memoria, muzica și personalitatea compozitorului, pianistului, violonistului și dirijorului român George Enescu – considerat „cel mai mare fenomen muzical de la Mozart încoace”.
Festivalul a început chiar în primii ani de regim comunist. A atins primul său apogeu în anii în care România era un membru semi-detașat al blocului sovietic și, prin urmare, era mai deschisă față de artiștii occidentali în comparație cu majoritatea țărilor din Europa de Est. Doar festivalurile din Iugoslavia au fost capabile să prezinte în același mod cei mai buni muzicieni din ambele blocuri.
Și a devenit ceea ce este astăzi: unul dintre cele mai importante evenimente internaționale de muzică clasică la nivel mondial, organizat de România.
Printre directorii artistici și președinții de onoare ai festivalului s-au aflat nume mari ale lumii muzicii clasice de-a lungul fascinantei sale istorii – precum Lord Yehudi Menuhin, Lawrence Foster, Cristian Mandeal, Ioan Holender și Vladimir Jurowski.