Classix in Focus :: Expoziție :: Almost

O călătorie în jurul lumii în vremuri pandemice? Jurnalistul de arhitectură Wojciech Czaja ne arată cum se poate face acest lucru fără să te depărtezi prea mult de casă. Încă din prima perioadă de carantină („lockdown”), din primăvara anului 2020, călare pe un scuter Vespa, el a început să exploreze Viena, locul în care trăiește, și unde a descoperit nenumărate clădiri, ornamente, spații care amintesc de alte orașe de pe glob, de mari metropole internaționale. Rezultatul acestui periplu se dezvăluie în expoziția de mare succes „Almost. O călătorie în jurul lumii la Viena”, ce poate fi văzută la Iași grație colaborării între Festivalul Classix, Palatul Braunstein și Forumul Cultural Austriac. 

Expoziția poate fi vizitată între 21 februarie și 1 martie la Palatul Braunstein (Str. Cuza Vodă 2). Vernisajul din data de 21 februarie, ora 14.00, se va desfășura în prezența directorului adjunct al Forumului Cultural Austriac, Andrei Popov.

București, Timișoara, Paris, Istanbul, un templu din Tibet și chiar podul Golden Gate din San Francisco. Sau aproape… Și toate la Viena! Venind în întâmpinarea dorinței multor oameni de a evada dintr-un cotidian neliniștitor, proiectul fotografic Almost, realizat la început cu un simplu telefon mobil, a devenit atât viral cât și un bestseller. În plină pandemie, volumul Almost. 100 de orașe în Viena s-a dovedit a fi un mijloc iscusit de amăgit soarta, cu mult umor și inteligență. „Fotografiile lui Wojciech Czaja sunt pură magie într-un moment de restriște. Ele ne învață că nu sfârșitul e aproape, ci depărtarea”, scria cu entuziasm cotidianul Süddeutsche Zeitung. 

Pe lângă albumul deja menționat, a fost realizată și o expoziție ce a fost prezentată atât la Wien Museum (Muzeul orașului Viena), cât și la Cracovia, Zagreb, Zadar, Vukovar și București. Prezența ei la Iași este posibilă grație colaborării între Festivalul Classix, Palatul Braunstein și Forumul Cultural Austriac. Povestea pe care o veți descoperi în fotografiile din expoziția „Almost” este expresia aspirației de a (re)vedea meleaguri aflate pe alte meridiane. Dar, dincolo de aceasta, ceea ce surprinde cu adevărat este însăși revelația faptului că dorința de a călători departe poate fi uneori îndeplinită chiar și pe o rază de doar zece kilometri în jurul propriei locuințe.

„Mi-e atât de dor să călătoresc! Da, continui să hoinăresc, dar la o scară mai mică. Doar că, între timp, abia mă mai pot deplasa prin Viena fără ca mintea mea să nu pună în mișcare mecanismul Almost. Întotdeauna observ, caut, găsesc, potrivesc și asociez”, spune Wojciech Czaja.

Născut în 1978 la Ruda Śląska, în Polonia, Wojciech Czaja este un călător și un explorator urban pasionat, care a vizitat deja peste 70 de țări. Trăiește la Viena și activează ca jurnalist independent și scriitor, realizând materiale pe teme de arhitectură și cultură urbană pentru numeroase publicații, precum prestigiosul cotidian Der Standard. Cele mai recente cărți ale sale sunt „Hektopolis. Un ghid pentru o sută de orașe” (2018), „Almost. 100 de orașe în Viena” (2020) și „Almost 2. O călătorie în jurul lumii la Viena” (2021).

Află primul când sunt puse în vânzare următoarele bilete / abonamente Classix:

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft – WordPress form builder

Abonează-te la Newsletter

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft – WordPress form builder