Tur Ghidat: Tradiția muzicală la Iași
- 17.02.2024, 10:00
- 24.02.2024, 10:00
Punctul de întâlnire va fi Piața Unirii, în fața statuii Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, la ora 10:00. Este locul în care s-a născut România, pe acordurile muzicii lui Alexander Flechtenmacher, profesor de muzică ieșean în vremurile Unirii Principatelor. Ne îndreptăm spre Eco Băcănia Happy, de pe Strada Lăpușneanu unde veți fi fermecați de povestea sopranei Haricleea Darclee.
Apoi, ne îndreptăm spre locuința și moștenirea profesorului lui Enescu, Eduard Caudella, care a influențat profund evoluția muzicii în România. Următorul punct va fi Casa de Cultură a Studenților, unde facem o trecere în lumea vibrantă a fanfarelor și a bateriștilor, oferită de Gheorghe Skeletti și Ovidiu Lipan Țăndărică. De aici, facem o scurtă oprire la Restaurantul TRAI, care a adăpostit Conservatorul fondat de Gavril Muzicescu, un loc emblematic pentru aspiranții și talentații muzicieni.
Traseul va urma Strada Cuza Vodă, veche străduță comercială sau „Lipscaniul” de Iași, apoi Piața Miron Costin, în fața căruia se ridică Casa Balș cu sala Eduard Caudella, profesorul de pian italian ieșean al lui George Enescu în anii copilăriei.
Vom trece prin fața Filarmonicii Moldova unde vom vorbi despre tradiția acestei instituții, apoi pe la Teatrul și Opera Națională Iași, unde muzica clasică și-a găsit o minunată formă de expresie.
Vom continua pe Bulevardul pietonal Ștefan cel Mare și Sfânt, în care autoritatea publică (Primărie, Finanțe, Banca Națională, Consiliul Județean) stau față în față cu autoritatea ecleziastică (Mitropolia Moldovei, Episcopia Catolică, Mănăstirea Trei Ierarhi).
Ultima noastră oprire va fi Catedrală Catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină”, care este gazdă tradițională a deschiderii festivalului Classix.
Asociația Iași.Travel este înființată în 2019 în Iași și are ca scop promovarea Iașiului, formarea de ghizi de oraș voluntari și implementarea de proiecte de cercetare și dezvoltare în turism.
Parteneri: Iași.Travel, Destination Iași