
Expoziție: APPARATUM
- 24 februarie 2025 - 20 martie 2025
- Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași - Sala pașilor pierduț
- Intrare liberă
APPARATUM este o instalație inspirată de tradiția Studioului Experimental Radio Polonez, creată de grupul panGenerator și comandată de Institutul Adam Mickiewicz, ca parte a programului „Polska 100”.
Instalația permite fiecărui participant să intre în rolul de compozitor și designer de sunet al muzicii electroacustice. O interfață digitală tactilă permite utilizatorilor să aranjeze o compoziție, în timp ce generatoarele de sunet pur analogice, bazate pe eșantionarea benzilor magnetice și pe rotirea discurilor optice, produc sunetul. Compoziția creată de utilizator este încărcată pe un server ca fișier MP3, iar o partitură grafică este imprimată într-un format care amintește de o chitanță. Prin combinarea inteligentă a mediilor noi și vechi, APPARATUM oferă o modalitate atractivă de a experimenta atmosfera experimentală distinctivă a Studioului, ajungând la public chiar dacă acesta nu este familiarizat în prealabil cu trecutul său – contribuind astfel la popularizarea cunoștințelor și a interesului pentru SEPR.
Designul spațial al instalației face aluzie la proiectul „Camera neagră” – fostul sediu al Studioului proiectat de Oskar Hansen. Estetica distinctivă a echipamentelor utilizate pentru crearea muzicii electroacustice, împreună cu minimalismul și simplitatea generală a formelor folosite de arhitect, au servit drept surse-cheie de inspirație.
Fundația pentru designul grafic și sonic al instalației a fost furnizată de lucrarea lui Bogusław Schaeffer, „Symphony – Electronic Music”. Pentru această piesă, compozitorul a dezvoltat o partitură grafică în care a înlocuit notele muzicale tradiționale cu propriul său set de simboluri. Aceste simboluri și aranjamentul lor în cadrul partiturii au servit drept indicații pentru designerul de sunet care lucra în Studio, care le-a interpretat prin editare pe bandă și sinteză analogică a sunetului.
Perioadă publică de expunere – Instalația Apparatum
24 februarie | Vernisaj: 16:00
25 februarie – 2 martie: 10:00 – 19:00
3 martie – 20 martie: luni, miercuri, vineri: 09:00 – 13:00
: marți, joi, sâmbătă: 13:00 – 17:00
Accesul la expoziție va fi gratuit pentru toți vizitatorii.
https://pangenerator.com/projects/apparatum/
__________________________
Seria 𝗖𝗹𝗮𝘀𝘀𝗶𝘅 𝗶𝗻 𝗙𝗼𝗰𝘂𝘀 aduce în prim-plan teme relevante din lumea artistică și culturală, explorând atât subiecte direct legate de muzica clasică, cât și aspecte conexe care modelează industria creativă și influențează publicul contemporan. Cu un format dinamic și accesibil, seria creează un spațiu de dialog deschis, unde artiștii, managerii culturali și profesioniști din diverse domenii își împărtășesc perspectivele asupra schimbărilor și provocărilor din peisajul cultural actual. Fiecare ediție propune unghiuri noi de abordare și oportunități de conectare, fiind o componentă esențială a 𝗖𝗹𝗮𝘀𝘀𝗶𝘅.
Până în prezent, această inițiativă a găzduit 17 paneluri, completate de prelegeri, expoziții, flashmob-uri, proiecții de filme și alte experiențe interactive, consolidându-și rolul de hub creativ pentru idei și colaborări.
__________________________
Vizitarea expoziției este gratuită.
Prin participarea la expoziție, participanții își oferă acordul privind utilizarea imaginilor fotografice și a înregistrărilor audio și video în scopul promovării activităților festivalului.
Festivalul susține tinerii artiști și facilitează accesul publicului la evenimente prin bursele 𝘾𝙡𝙖𝙨𝙨𝙞𝙭 𝙞𝙣 𝘼𝙧𝙩
__________________________
Organizat în parteneriat cu Institutul Adam Mickiewicz ca parte din Sezonul Cultural Polonia-România 2024-2025. Cofinanțat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național al Republicii Polone.