Despre Festival

Organizat de Asociația Industrii Creative și Showberry, Classix Festival este primul festival independent de muzică clasică din Iași, iar cele trei ediții desfășurate în ciuda contextului pandemic, a adunat peste 110 artiști naționali și internaționali, 20 de parteneri culturali și diplomatici, în 20 de concerte, 4 panel-uri de antreprenoriat creativ, 4 prelegeri educaționale, un vernisaj, o lansare de carte, 7 proiecții de film, 53 massterclass-uri și 5 burse pentru artiști. Toate acestea rezultând la 8500 de persoane în sală și 130K de spectatori online.

Classix redefinește experiența de concert și o adaptează la publicul contemporan, încurajează dialogul și repoziționează muzica clasică din lumea elitelor și o aduce mai aproape de curioși, pasionați și exploratori.

Scopul festivalului este stimularea unei noi generații care să își lărgească interesele intelectuale, precum și revitalizarea culturală a orașului. Temele ilustrate includ tradiții naționale, istoria orașului, promovarea diversității culturale, cât și a patrimoniului autohton la nivel internațional.

Repertoriul concertelor e bine de cunoscut și bun de descoperit: programul festivalului își propune să familiarizeze publicul său cu opus-uri, compoziții și artiști care nu se bucură de lumina reflectoarelor în programul filarmonicilor din țară.

Desfășurarea festivalului se petrece în locații inedite, în afara sălilor tipice de concert. O premieră demnă de menționat reprezintă organizarea primului concert de pian într-o catedrală din Iași, acompaniată de proiecții vizuale în interiorul lăcașului.

Pe lângă concertele de muzică clasică, festivalul include seria de evenimente Classix in Focus. care facilitează contactul tinerilor artiști și studenți ai conservatoarelor cu profesioniști din domeniu și Classix in Art – un program de masterclass-uri în muzică și burse de creație oferite în domeniul muzicii, artelor vizuale și coregrafiei ce susțin tinerii artiști români și străini cu cariere promițătoare.