Ecouri clasice răsunătoare

Aventura contemporană continuă la Iași și în 2021

Classix Festival, desfășurat la Iași în perioada 16 – 22 februarie 2020 a sădit din nou dragostea pentru muzica clasică, dedicând o suită de evenimente extraordinare acestui gen și întărind potențialul polului cultural al regiunii Moldovei. 

Cele 7 concerte de muzică clasică organizate în locații atipice și neconvenționale pentru audițiile interpretărilor camerale au avut un public de peste 3000 de persoane. Iubitorii genului, curioșii și dornici ai experimentării au fost purtați prin poveștile desfășurate în: Catedrala Romano-Catolică, Palatul Culturii (foaier și sala „Henri Coandă”), Aula Bibliotecii Universitare „Mihai Eminescu”, Casa Balș și Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași. 

Sub directoratul artistic al pianistului concertist Dragoș Andrei Cantea, cele șapte concerte desfășurate sub umbrela Classix au avut sălile pline, iar interesul neașteptat arătat în rândul publicului a fost demonstrat de studenți. 

„Uman și Divin”, „Concertul Romantic”, „Armonii Nordice”, „Clasic sau Fantastic?”, „Visul American la Două Piane”, „Concertul Evreiesc” și „Clasicul Transfigurat” au avut ca interpreți tineri artiști cu cariere promițătoare: violoncelista Sandra Lied-Haga, pianistul sud-coreean Victor Lim, Cvartetul Soliștilor din Trondheim, Cvartetul Selini din Austria, violonistul Tudor Bolnavu, clarinetistul Daniel Paicu, pianistul Daniel Dascălu, violoncelistul Marek Bienkunski, violonista Ana Larisa Iordache, violonista Patrycja Blaszak, pianista Valeria Lapșin, precum și corul de copii al Centrului „Mia Casa” din Bârnova, dirijat de Elena Shvedchi.  

Întărirea relațiilor bilaterale între România și Norvegia a fost marcată de un panel de afaceri desfășurat la Palatul Roznovanu, în urma căruia au rezultat propunerea unui zbor direct pe ruta Iași – Oslo, precum și alcătuirea unor pachete turistice de vizitare a României destinate publicului norvegian. Prezența la festival a Ambasadei Regatului Norvegiei în România a fost onorată de Eilif Gundersen, Însărcinat cu afaceri a.i. și Ana-Maria Bălan, Ofițer de presă, cultural și comercial, iar cea a Camerei de Comerț Norvegiano-Române, de Ionuț Eriksen – Președinte și Andreea Mitan – Director Executiv. 

Pe parcursul celor 7 zile la Iași au avut loc 5 dezbateri pe teme culturale și muzicale desfășurate cu invitați precum: Peter Tornquist, rectorul Academiei Norvegiene de Muzică, Mats Granfors, producător și profesor la Academia de Științe Aplicate Novia din Finlanda și Andreas Sønning, director al programului cultural Telenor și profesor asociat al Academiei Norvegiene de Muzică. 

Organizatorii Classix Festival, Asociația Industrii Creative și Showberry au anunțat ieri cea de-a doua ediție a manifestării ce va avea loc în 2021 la Iași, în perioada 14 – 20 februarie. Premisele primei manifestări s-au dovedit a fi extraordinar de bine primite de publicul interesat, autoritățile locale, de parteneri și sponsori, de centrele culturale, universități și filarmonici, prin urmare cea de-a doua ediție reprezintă un demers necesar în a fi urmat. 

Află primul când sunt puse în vânzare următoarele bilete / abonamente Classix:

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft – WordPress form builder

Abonează-te la Newsletter

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft – WordPress form builder