classix

14 - 18 Martie
Iași, România

festival 2021

A contemporary classic affair

Despre Festival

A doua ediție Classix Festival a ilustrat o celebrare colectivă a trăirilor umane autentice și s-a desfășurat în format hibrid (online și fizic) și după o lungă pauză pandemică din viața culturală și concertistică a iubitorilor de muzică. 11 artiști din 6 țări au luat parte la 5 concerte ce au avut un public de 537 de spectatori cu participare fizică și peste 62.000 de spectatori online care au urmărit transmisiunile video live.

Evenimentele conexe au fost alcătuite din 2 panel-uri de antreprenoriat creativ și o lansare de carte.

Aftermovie
Concerte

Duminică, 14 martie 2021, ora 19:30

Luni, 15 martie 2021, ora 19:00

marți, 16 martie 2021, ora 19:00

miercuri, 17 martie 2021, ora 19:00

joi, 18 martie 2021, 19:00

Classix in Focus

Alături de sfera concertistică, festivalul s-a distins prin numeroase proiecte și activități conexe, redat de seria de evenimente Classix in Focus. Acestea au ca rol facilitarea colaborărilor artistice, educaționale, interdisciplinare și de business, între cei la început de drum și profesioniștii din domeniu, atât din România cât și din străinătate.
În 2021 au avut loc 2 dialoguri educaționale dedicate industriilor creative și o lansare de carte.

Burse

Asociația Industrii Creative, organizator al Classix Festival, cu sprijinul partenerului principal al ediției 2021, Kaufland România, a lansat programul de burse de creație artistică în domeniile: muzică, arte vizuale și coregrafie.

Pentru că pandemia a jucat un rol important în ultima perioadă în abandonul școlar, în reprofilarea a numeroși lucrători și practicieni ai domeniilor creative, a artiștilor, a creat o profundă stare de instabilitate financiară, iar măsurile de ajutor au întârziat (și încă întârzie) să apară în sectorul independent, demersurile acestui apel de proiecte vine ca o formă de suport și încurajare  practicii artistice. 

Bursele de creație acordate în urma apelului au fost în valoare totală de 3000 EUR, câte 1000 EUR pentru fiecare domeniu, iar câștigătorii l-au primit sub forma unui stipend lunar de 1500 de lei, pe parcursul a trei luni de zile.  

Cele trei domenii vizate de apelul din 2021 au fost: muzică, arte vizuale și coregrafie. S-au putut înscrie tineri artiști, afectați de pandemie; liber profesioniști, artiști independenți, studenți, persoane fără un venit stabil și rezidenți în România.  

Artiștii care au dorit să participe în cadrul apelului au prezentat o scrisoare de motivație, un portofoliu de lucrări relevant pentru practica lor, precum și un proof of concept al proiectului propus. 

Tematica sesiunii din 2021 a fost „instinct”. La finalul celor trei luni de rezidență creativă, artiștii selectați au prezentat câte un proiect relevant pentru sfera lor de interes și a practicii lor artistice. S-au vizat proiectele cu un un impact în comunitate și contribuție la revitalizarea vieții culturale. 

Lucrările au fost promovate în mediul online pe paginile festivalului.

Câștigătorii burselor Classix in Art 2021

Ancuța Macovei, bursier la categoria Coregrafie, a reușit să deschidă școala de dans și artă Attribute Company. Aici Ancuța oferă cursuri de dans clasic și dans modern – contemporan și jazz pentru grupe de vârstă care încep de la 4 ani. Școala reprezintă și un mediu de dezvoltare pentru posibili instructori coregrafi care au nevoie de un spațiu unde să își exerseze cunoștințele și măiestria.

Emanuel Chiriac, bursier la categoria Arte Vizuale, a consolidat, cu ajutorul bursei, o parte premergătoare propunerii de amplasare a unei sculpturi în spațiul public și a investit în materiale pentru realizarea a două lucrări noi – “Gândul salvator” și “Dor de întreg”. Ultima lucrare i-a adus lui Emanuel Marele Premiu pentru creație artistică, premiu în valoare de 2000 euro care devine o nouă treaptă în realizarea proiectului înscris.

Cristina Beteringhe, bursier la categoria Muzică, a creat proiectul Intersecții, o serie de interviuri cu 9 muzicieni români, unde a surprins mărturii și fragmente muzicale ale artiștilor, care transpun emoții sau idei legate de experiența lor din perioada pandemică. Interviurile pot fi urmărite pe blogul dedicat proiectului.

Artiști

Pian

Dragoș Cantea

vioară

Filip Papa

vioară

Andrei Chirilă

clarinet

Mihai Ailenei

Trio

Trio Artio

violoncel

Christine Roider

pian

Johanna Estermann

vioară

Judith Fliedl

violoncel

Kristina Vocetková

acordeon

Milan Řehák

chitară

Rémi Jousselme

pian

Alexander Krichel

Monitorizare Presă

Organizatori

Presenting Partner

Sponsor

Parteneri culturali

Parteneri Instituționali

Parteneri Diplomatici

Parteneri de ospitalitate

Parteneri de mobilitate

Parteneri de promovare

Parteneri de vestimentație

Parteneri Media

Parteneri din comunitate

Află primul când sunt puse în vânzare următoarele bilete / abonamente Classix:

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft – WordPress form builder

Abonează-te la Newsletter

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft – WordPress form builder