classix

14 - 18 Martie
Iași, România

festival 2021

A contemporary classic affair

Concerte

Duminică, 14 martie 2021, ora 19:30

Luni, 15 martie 2021, ora 19:00

marți, 16 martie 2021, ora 19:00

miercuri, 17 martie 2021, ora 19:00

joi, 18 martie 2021, 19:00

Classix in Focus

Classix-in-focus I: Antreprenoriat Cultural Nordic

Un panel destinat publicului larg cu Anna Ranczakowska, liderul rețelei Act-in-Art în Țările Nordice și Baltice în Talinn și Eline Melgalvis, consilier cultural la Fundația Dextra a DNB Sparebankstiftelsen în Oslo.

Invitații au discutat subiecte precum antreprenoriatul cultural în țările nordice, abordarea și viziunea universităților de artă din Europa asupra antreprenoriatului, punctul de întâlnire a afacerilor și a culturii, educația antreprenorială a muzicienilor și educarea culturală a antreprenorilor, lanțuri valorice și calitatea educațională a unui festival de muzică. 

Classix-in-focus II: Steinway & Sons: Antreprenoriat, tradiție, inovație

Dialog deschis cu norvegianul Gise Daus, managerul general al galeriei Steinway Piano în Oslo, introducând brand-ul Steinway & Sons și tradiția lor, inovarea, piața și strategiile de vânzări. Cum se construiește un pian? De ce sunt atât de fantastice pianele Steinway? Cum influențează tehnologia industria în care activăm? Un tur online al galeriei, urmată de o sesiune Q&A.

Invitat: Gisle Daus (Steinway & Sons Norvegia)

Moderat de Dragoș Cantea

 

Lansare de carte: Un an magic. Muzică clasică pentru fiecare zi

„Suntem o specie aplecată spre a face muzică – am fost dintotdeauna și vom continua să fim -, iar capacitatea muzicii de a explora, exprima și sonda ceea ce înseamnă omul și umanitatea în sine rămâne unul dintre cele mai mari daruri colective.” Clemency Burton-Hill

Editura Vellant, Librăriile Cărturești și Classix Festival au avut plăcerea de a organiza evenimentul de lansare a cărții 𝙐𝙣 𝙖𝙣 𝙢𝙖𝙜𝙞𝙘 de Clemency Burton-Hill.

Participanți:

Dragoș Cantea, pianist concertist și director artistic Classix, Simona Radu, co-fondator Editura Vellant, Cristina Stănciulescu, jurnalist, Berti Barbera, muzician și publicist, Ana Maria Onisei, jurnalist și traducătorul cărții

Moderator: Cătălin Sava, jurnalist

Luni, 15 martie 2021
Ora 17.30
Online

Burse

Asociația Industrii Creative, organizator al Classix Festival, cu sprijinul partenerului principal al ediției 2021, Kaufland România, a lansat programul de burse de creație artistică în domeniile: muzică, arte vizuale și coregrafie.

Pentru că pandemia a jucat un rol important în ultima perioadă în abandonul școlar, în reprofilarea a numeroși lucrători și practicieni ai domeniilor creative, a artiștilor, a creat o profundă stare de instabilitate financiară, iar măsurile de ajutor au întârziat (și încă întârzie) să apară în sectorul independent, demersurile acestui apel de proiecte vine ca o formă de suport și încurajare  practicii artistice. 

Bursele de creație acordate în urma apelului au fost în valoare totală de 3000 EUR, câte 1000 EUR pentru fiecare domeniu, iar câștigătorii l-au primit sub forma unui stipend lunar de 1500 de lei, pe parcursul a trei luni de zile.  

Cele trei domenii vizate de apelul din 2021 au fost: muzică, arte vizuale și coregrafie. S-au putut înscrie tineri artiști, afectați de pandemie; liber profesioniști, artiști independenți, studenți, persoane fără un venit stabil și rezidenți în România.  

Artiștii care au dorit să participe în cadrul apelului au prezentat o scrisoare de motivație, un portofoliu de lucrări relevant pentru practica lor, precum și un proof of concept al proiectului propus. 

Tematica sesiunii din 2021 a fost „instinct”. La finalul celor trei luni de rezidență creativă, artiștii selectați au prezentat câte un proiect relevant pentru sfera lor de interes și a practicii lor artistice. S-au vizat proiectele cu un un impact în comunitate și contribuție la revitalizarea vieții culturale. 

Lucrările au fost promovate în mediul online pe paginile festivalului.

Calendarul apelului de proiecte artistice:

Lansare apel: 29 martie 2021

Deadline înscrieri: 30 aprilie 2021

Anunț bursieri: 7 mai 2021

Prezentare proiecte: 15 august 2021

Câștigătorii burselor Classix in Art 2021

Ancuța Macovei, bursier la categoria Coregrafie, a reușit să deschidă școala de dans și artă Attribute Company. Aici Ancuța oferă cursuri de dans clasic și dans modern – contemporan și jazz pentru grupe de vârstă care încep de la 4 ani. Școala reprezintă și un mediu de dezvoltare pentru posibili instructori coregrafi care au nevoie de un spațiu unde să își exerseze cunoștințele și măiestria.

Emanuel Chiriac, bursier la categoria Arte Vizuale, a consolidat, cu ajutorul bursei, o parte premergătoare propunerii de amplasare a unei sculpturi în spațiul public și a investit în materiale pentru realizarea a două lucrări noi – “Gândul salvator” și “Dor de întreg”. Ultima lucrare i-a adus lui Emanuel Marele Premiu pentru creație artistică, premiu în valoare de 2000 euro care devine o nouă treaptă în realizarea proiectului înscris.

Cristina Beteringhe, bursier la categoria Muzică, a creat proiectul Intersecții, o serie de interviuri cu 9 muzicieni români, unde a surprins mărturii și fragmente muzicale ale artiștilor, care transpun emoții sau idei legate de experiența lor din perioada pandemică. Interviurile pot fi urmărite pe blogul dedicat proiectului.

Artiști

Pian

Dragoș Cantea

vioară

Filip Papa

vioară

Andrei Chirilă

clarinet

Mihai Ailenei

Trio

Trio Artio

violoncel

Christine Roider

pian

Johanna Estermann

vioară

Judith Fliedl

violoncel

Kristina Vocetková

acordeon

Milan Řehák

chitară

Rémi Jousselme

pian

Alexander Krichel

Galerie Foto

Classix Aeterna

Trenduri Caleidoscopice

Tango Vs. Jazz

Ecouri Intime

Classix In Perpetuum

Classix in Focus 2021

Behind the scenes 2021

Aftermovie

Organizatori

Presenting Partner

Sponsor

Parteneri culturali

Parteneri Instituționali

Parteneri Diplomatici

Parteneri de ospitalitate

Parteneri de mobilitate

Parteneri de promovare

Parteneri de vestimentație

Parteneri Media

Parteneri din comunitate

Știri
Despre Festival

A doua ediție Classix Festival a ilustrat o celebrare colectivă a trăirilor umane autentice și s-a desfășurat în format hibrid (online și fizic) și după o lungă pauză pandemică din viața culturală și concertistică a iubitorilor de muzică. 11 artiști din 6 țări au luat parte la 5 concerte ce au avut un public de 537 de spectatori cu participare fizică și peste 62.000 de vizualizări din transmisiunile video live. Evenimentele conexe au fost alcătuite din 2 panel-uri de antreprenoriat creativ și o lansare de carte.