classix
13 - 19 Februarie
Iași, România
festival 2022
A contemporary classic affair
Cea de-a treia ediție a Classix Festival a întrunit peste 60 de artiști din 13 țări, în cadrul a 8 concerte, 7 proiecții de film, o expoziție de artă, o dezbatere, o prelegere și un tur ghidat.
Prin proiectul Classix in Art, 56 de tineri artiști au beneficiat de 53 de masterclass-uri, iar alții 5 au fost beneficiari ai burselor Classix in Art, valoarea lor fiind de 5.000 Euro.
Festivalul s-a desfășurat în format hibrid, însumând o prezență de 5.000 de persoane ca participanți la concerte, iar peste 72.000 de spectatori au urmărit transmisiunile online.
Duminică, 13 februarie, ora 19.30
Elegy of Hope
Luni, 14 februarie, ora 19.00
Fata Morgana
marți, 15 februarie, ora 19.00
Fantaisie d'une Femme
miercuri, 16 februarie, ora 19.00
Animal Instinct
joi, 17 februarie, ora 19.00
Back to The Future
vineri, 18 februarie, ora 19.00
The Viking Rush
sâmbătă, 19 februarie, ora 16.30
Friendship in Jazz
sâmbătă, 19 februarie, ora 20.00
Primal Instinct
Along with the concert sphere, the festival was distinguished by numerous related projects and activities, rendered by the Classix in Focus series of events. Their role is to facilitate artistic, educational, interdisciplinary and business collaborations, between those at the beginning of the journey and professionals in the field, both from Romania and abroad.
In 2022 there were 2 educational dialogues dedicated to the creative industries and an opening and a film screening
Demersul apelului de proiecte Classix In Art a venit ca o formă de suport și încurajare a practicii artistice, amintindu-ne faptul că arta și creativitatea pot exprima ceea ce uneori cuvintele nu reușesc.
Împreună cu partenerul nostru principal, Kaufland România, au fost acordate 5 burse x 1000 eur, câte una pentru fiecare domeniu vizat. În program s-au înscris tineri artiști, liber profesioniști, artiști independenți, studenți, persoane fără un venit stabil și rezidenți în România.
Tematica proiectelor din acest an a fost „pace”, iar la finalul celor trei luni de rezidență creativă, artiștii selectați au prezentat câte un proiect relevant pentru sfera lor de interes și a practicii lor artistice. Au fost vizate proiectele care au un impact în comunitate și care pot contribui la revitalizarea vieții culturale.
Câștigătorii burselor Classix in Art 2022
Martyna Benedyka este o soprană și artistă vizuală poloneză care lucrează în mai multe medii diferite, inclusiv pictură, fotografie, instalații, video și artă sonoră, ce a absolvit cu o diplomă de primă clasă BA (Hons) în pictură artistică în 2014 de la Gray’s School of Art, Scoția, Marea Britanie și, în prezent, studiază vocea la Universitatea Națională de Arte George Enescu.
Adrian Cîrdei – Harcea Pacea este un street artist ieșean activ de 10 ani, arhitect, ilustrator și activist, ce a realizat lucrări variate, de la intervenții subtile în țesutul urban, la murale de mari dimensiuni sau instalații, prin care încearcă să conteste modalitatea în care omul de rând se raportează la ce îl înconjoară și să îl sensibilizeze cu privire la chestiuni neglijate sau probleme sociale.
Teodora Savu este un dramaturg şi regizor de teatru la început de drum, ce a absolvit cursurile de licenţă şi de masterat din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică “Ion Luca Caragiale” din Bucureşti, specializarea Arta Regizorului de Teatru iar, după absolvirea ciclului de masterat, a înclinat şi spre zona de dramaturgie.
Adrian Manolescu – Adistu este artist digital ce explorează animație, video-mapping, VFX, instalații multimedia, holograme, VR și artă digitală printată, cu prezențe în cadrul Berlin Festival of Lights, Anim’est, Boom Portugalia, Burning Man SUA, Crest Theater Los Angeles, OFFOff Cinema Ghent, Utopia Cinema Toulouse etc., regizor de videoclipuri și filme suprarealiste, profesor de artă digitală și directorul festivalului itinerant Tripoteca.
Alina Tofan este actriță/performer, artistă multidisciplinară ce migrează constant între mai multe teritorii artistice, experimentând formate hibride, precum și co-fondatoare PLASTIC Art Performance Collective, unde de câțiva ani, a introdus ecoperformance-ul ca practică și viziune pe scena culturală românească. În prezent este la doctorat – UNArte unde încearcă să dezvolte propria metodologie privind eco-performance-ul.