Programul de burse de creație artistică Classix In Art a luat naștere în 2021, la cea de-a doua ediție Classix Festival, deoarece pandemia a jucat un rol important în abandonul școlar, în reprofilarea a numeroși lucrători și practicieni ai domeniilor creative, a artiștilor, a creat o profundă stare de instabilitate financiară, iar măsurile de ajutor au întârziat să apară în sectorul independent. Demersurile apelului de proiecte Classix in Art a venit ca o formă de suport și încurajare  practicii artistice.

Burse

Asociația Industrii Creative, organizator al Classix Festival, cu sprijinul partenerului principal, Kaufland România, lansează programul Classix in Art 2023 și bursele pentru masterclass-uri destinate tinerilor muzicieni din România.

68 de sesiuni pentru 8 specializări diferite vor fi susținute de 16 muzicieni profesioniști din Regatul Unit al Marii Britanii, Coreea de Sud, Danemarca, Olanda, Spania, Israel, Finlanda, Polonia, Elveția, România care vor facilita perfecționarea elevilor, studenților și absolvenților de la liceele și universitățile cu profil muzical din România și din Republica Moldova.

Participarea la aceste sesiuni se face gratuit, pe bază de înscriere, în limita locurilor disponibile și în baza evaluării video-urilor anexate, realizată de o comisie de specialiști în domeniile de aplicare.

Sesiunile se vor desfășura în limba engleză, la Casa Balș (Str. Cuza Vodă nr. 29, Iași) și la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” (Str. Costache Negruzzi 7-9, Iași).

Participanților activi selectați li se va asigura cazarea și diurna în Iași pe perioada desfășurării masterclass-urilor, precum și decontarea transportului pe teritoriul național.

Sunt eligibili pentru selecția ca participanți activi elevii și studenții înrolați în învățământul preuniversitar / universitar vocațional de stat / privat din România și din Republica Moldova și absolvenți ai instituțiilor de profil cu finalizarea studiilor nu înainte de anul academic 2019 – 2020.

Participarea pasivă la masterclass-uri va fi posibilă în limita locurilor disponibile.

 

 

Calendarul apelului de proiecte artistice:


Lansare înscrieri: 12 ianuarie 2023

Deadline înscrieri: 9 februarie 2023

Anunț participanți: 12 februarie 2023

Desfășurare masterclass-uri: 27 februarie – 4 martie 2023

 

Câștigătorii burselor Classix in Art 2023

A absolvit secția Grafică ( licență+master ) în cadrul Universității de Artă și Design din Cluj Napoca în anul 2016 și  a lucrat ca graphic designer și fotograf pentru un brand francez în Paris.

Pe parcursul studiilor a participat la diferite proiecte artistice și culturale. În 2014, În urma unui concurs „Film Poster is not dead”, lucrările sale au fost expuse în Muzeul de Artă din Cluj Napoca iar mai apoi în Praga – Cinema Svetozor, prin colaborarea cu Institutul Cultural Român și cel Ceh. În 2015, câteva dintre lucrările sale au luat parte la Bienala de Artă Contemporană BA din Viena. Prima expoziție individuală „Mathematrix” în Paris a fost în anul 2017, iar de atunci până în prezent, lucrările sale au fost expuse în țări precum: Italia, Austria, Scoția, Germania, Grecia, Guadeloupe. 

În anul 2021, a fost selectată pentru a reprezenta România la Jocurile Francofoniei în Congo cu lucrarea „Peace Love Unity” din conceptul Mathematrix.

Savin Mihai-Aureliu este artist vizual, absolvent al Facultății de Arte Vizuale, specializarea Sculptură, la Universitatea de Arte „George Enescu” Iași. Expozițiile sale personale includ „Axis Mundi” (2021) și „În Teorie” (2022). A primit bursa „The Creative Five” în 2022, Premiul pentru tineret „Artis” 2019, Bursa „Dan Hatmanu” UAP Iași 2019, Salonul Anual de Artă „Artis” 2018.

Andrei Petrache este compozitor, pianist, aranjor și producător. Pasionat în principal de compoziție și interpretare, creația lui se întinde atât în zona muzicii academice de concert (peste 60 de lucrări), cât și în cea pentru teatru sau film, acoperind genuri vocale și instrumentale, dar și muzica electronică. În prezent, activează ca pianist de jazz în multiple proiecte și formații românești.

Florin Ștefan Lupu este licențiat al Facultății de Interpretare, Compoziție și Studii muzicale teoretice din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași, promoția 2022. Studiază chitara clasică de la vârsta de 13 ani, perioadă în care a obținut numeroase premii și a susținut recitaluri atât în țară, cât și în străinătate. A luat parte la diferite proiecte ce țin de latura profesională și a evoluat ca instrumentist în cadrul unor piese de teatru, al unor trupe de jazz, rock, folk, folcloric rock sau al unor formații camerale destinate muzicii clasice.

Alisia Nină este un artist independent care pe lângă abilitățile interpretative, alege să pună accentul în dezvoltarea sa pe expresivitatea corporală, dans și canto. E absolventă a studiilor de licență a Artelor Spectacolului a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Departamentul de Artă Teatrală și a studiilor de masterat în Arta Interpretării Caracterelor Dramatice din cadrul aceleiași universități. A colaborat ca actriță, dansatoare, asistență de regie și performer în numeroase piese de teatru, spectacole, proiecte, seriale, scurt metraje, reclame și lungmetraje.

Laura Pop este în prezent doctorandă la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București. A absolvit cursurile de Master Film Animație și Licența în Scenografie în cadrul aceleiași instituții. A primit Bursa Fulbright la Arizona State University și Bursa Erasmus+ la École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs din Paris. Este fondatoare, directoare și animatoare la Laura Pop Animation Studio.

Emanuel Chiriac este un tânăr artist ieșean, absolvent al Facultății de Arte Vizuale a Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași. A făcut demersuri pentru înscrierea la doctorat la sesiunea septembrie 2023. Experiența lui profesională include restaurarea picturilor murale, a lemnului și a pietrelor bisericilor din România, iar expozițiile lui personale includ rezidențe și expoziții personale de artă plastică la Galeria Madrigal (București), Galeria de artă „Beciul lui Drossu” (Iași), L’amphitheatro (București) și altele.

Masterclasses

Aplicanții pot aplica pentru un curs cu mai mulți profesori ai aceleiași discipline și pot beneficia de cursuri cu ambii, în limita locurilor disponibile.

În eventualitatea în care un profesor va avea toate locurile ocupate, acesta își va alege participanții activi cu care va lucra. În acest caz, încurajăm aplicarea la cursurilor mai multor profesori îndrumători (acolo unde este cazul), pentru a mări șansele de selecție la cel puțin un curs.

Participanții activi selectați, în caz de nevoie, își vor gestiona pe cont propriu necesitatea pianistului corepetitor.

Fiecare sesiune individuală cu profesorul coordonator va avea durata de 40 de minute.

Lucrarea înregistrată pentru procesul de selecție poate fi la liberă alegere, dar nu mai veche de 2 ani și nu mai lungă de 15 minute.

Află primul când sunt puse în vânzare următoarele bilete / abonamente Classix:

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft – WordPress form builder

Abonează-te la Newsletter

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft – WordPress form builder