Seria de discuții Classix in Focus a pus în perspectivă o serie de aspecte strâns legate *sau nu* de muzica clasică în contextul contemporan și în raport cu o suită de paradigme aflate în continuă evoluție. Acestea au ca rol facilitarea colaborărilor artistice, educaționale, interdisciplinare și de business, între cei la început de drum și profesioniștii din domeniu, atât din România cât și din străinătate.

Proiecție de film #newTogether

Film documentar produs de Forumul Cultural Austriac București

Ce este acum, știm; dar ce vom face după? În timpul perioadei de carantină (lockdown) instituite după declararea pandemiei de COVID-19 în Europa, Forumul Cultural Austriac București a invitat 60 de artiști din Austria şi România să reflecteze la propriul lor viitor artistic, precum și la modul în care arta lor și comunitățile noastre se pot transforma în timpul şi după finalul crizei sanitare. Intervenţiile video pe care le-au trimis au fost postate pe paginile FCA București şi Radio România Cultural de pe rețelele de socializare. Foarte repede, au atras atenția a zeci de mii de oameni din ambele țări.

Având în vedere acest succes, echipa FCA București a decis să încredințeze binecunoscutei şi apreciatei regizoare românce de teatru şi de film, Carmen Lidia Vidu, producția unui documentar de amploare, plecând de la materialele video ale artiștilor participanţi.

Documentarul #newTogether este un adevărat dicţionar al ideilor şi stărilor din perioada pandemiei şi, totodată, un proiect inedit în peisajul cinematografic local. El a fost iniţiat şi produs, cu titlu de pionierat, de un institut cultural (străin), actor al diplomaţiei culturale, şi nu de o companie de producţie de film.

Concept – Thomas Kloiber / Andrei Popov

Regia – Carmen-Lidia Vidu

Editor/Animaţie/Sunet – Cristina Baciu

Un proiect susţinut de Raiffeisen Bank România

Durata – 54’

Producţie Austria/România

Limba – română, engleză; subtitrare în limba română

 

Vernisaj „Eroinele”

Expoziția 𝗘𝗿𝗼𝗶𝗻𝗲𝗹𝗲 este o celebrare a curajului, dedicării și perseverenței tuturor femeilor care au sfidat cu îndrăzneală normele sociale ale vremurilor lor. Aceasta reunește portrete ale unor figuri marcante ale Cehiei și României, care au avut sau au în continuare contribuții importante în dezvoltarea și progresul social, cultural, științific și economic. Scopul este de a transmite poveștile lor impresionante, dar și de a aduce un omagiu celor care au luptat pentru lumea pe care o cunoaștem astăzi – o lume în care libertatea și egalitatea sunt drepturi fundamentale, recunoscute pentru toate categoriile sociale.

„Eroinele” sunt aduse la Iași cu sprijinul Centrului Ceh și a Casei Muzeelor (Muzeul Național al Literaturii Române Iași), cărora le mulțumim pentru susținere!

Participanții la vernisaj își oferă acordul privind utilizarea imaginilor fotografice și a înregistrărilor audio și video în scopul promovării activităților festivalului. Accesul publicului este gratuit.

Prelegere in Focus

Prelegere: Mereu excepționale? Despre femeile compozitoare din secolele 20 și 21

ASTRID KVALBEIN – Director al Academiei Norvegiene de Muzică, soprană, muzicolog,

Prelegerea se adresează tuturor studenților de la muzică, de la cântăreți la instrumentiști, compozitori, muzicologi și pedagogi.

Încă excepționale?

În secolele 20 și 21, femeile compozitoare au revendicat spațiu și au câștigat multe poziții prestigioase în lumea muzicală occidentală. Cu toate acestea, ele sunt încă abordate ca excepționale, în mass-media, la festivaluri și programe de concerte, în predare și scriere istorică.

Este posibil să ne imaginăm un viitor în care femeile compozitoare să nu mai fie o excepție de la regulă(i)? Astrid Kvalbein va explora această întrebare în prelegerea sa, prin exemple istorice și recente.

Panel in Focus

Panel: Feminismul în muzica clasică

ASTRID KVALBEIN – Rector Academia Norvegiană de Muzică, soprană, muzicolog

VALENTINA SANDU-DEDIU – Profesor, muzicolog, pianistă

CRISTIAN LUPEȘ – dirijor, manager Filarmonica de Stat Sibiu

Moderator: DRAGOȘ CANTEA – Pianist concertist, director artistic

Intervenții muzicale: ANNA LIPIAK – pianistă

Cât de multe știm despre figurile feminine din istoria/industria muzicii clasice?

Timp de secole, lucrările femeilor au fost reduse la tăcere din cauza contextului social/politic, iar una dintre misiunile noastre astăzi ca artiști este să aducem lumină asupra unora dintre cele mai impresionante capodopere pe care publicul nostru nu le-a mai întâlnit niciodată.

Feminismul este un trend fierbinte al secolului al XX-lea, iar în prezent ne raportăm la fiecare domeniu al societății cu aceleași probleme.

Și femeile fac istorie.

Marți, 15 februarie
ora 11.00
Sala Studio, UNAGE

Află primul când sunt puse în vânzare următoarele bilete / abonamente Classix:

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft – WordPress form builder

Abonează-te la Newsletter

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft – WordPress form builder