Dragoș Andrei Cantea
Concerte: Uman și Divin, Visul American la Două Piane
Classix in Focus: Nordic Tourism
Dragoș Andrei Cantea este un produs artistic al școlii ieșene de muzică, având-o ca mentor între anii 1999 – 2017 pe lector univ. dr. Ioana Stănescu, atât la nivelul studiilor preuniversitare, cât și la nivel de licență și prim masterat.
Perioada sub îndrumarea Ioanei Stănescu s-a conturat prin numeroase realizări – de la premii naționale la concursuri și olimpiade, la recitaluri solistice și concerte alături de orchestre din țară. Acest parteneriat profesional a rezultat în formarea generală a personalității artistice a tânărului pianist de azi. În perioada studenției, Dragoș a început să susțină recitaluri solistice la nivel național în principalele centre culturale din țară (Iași, Timișoara, București, Cluj, Brașov, etc.), debutând totodată și în sfera concertistică în anul 2013, alături de orchestra simfonică a conservatorului ieșean, interpretând concertul pentru pian de Edvard Grieg.
Ulterior, au urmat colaborări cu unele dintre orchestrele simfonice de top din România.
În 2016, fondează Cvartetul cu pian Caudella, în timpul studiilor camerale la clasa prof. univ. dr. Constantin Stanciu. Cu acest ansamblu obține două premii naționale, urmate de un turneu național în România și apariții în Italia.
Din 2017, Dragoș este masterand avansat al Academiei Norvegiene de Muzică din Oslo, la clasa profesorilor Håvard Gimse și Kathryn Stott, susținând constant recitaluri și concerte în România, Scandinavia, Austria, Italia, Elveția și Regatul Unit.
Simultan, urmează școala doctorală a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, sub îndrumarea maestrului VOCES prof. univ. dr. Dan Prelipcean.
Anul 2018 a marcat și primele experiențe ca director artistic în Scandinavia, administrând programul European Creative Futures, culminând cu un succes răsunător în luna mai, odată cu celebrarea Centenarului României în Norvegia, având invitați artiști români și norvegieni deopotrivă. De asemenea, susține numeroase concerte private în Scandinavia sub egida Telenor, ocazii cu care promovează patrimoniul muzical al României în fața delegațiilor de pe întreg mapamondul, punând totodată bazele unui program cultural bilateral între cele două state.
A realizat înregistrări pentru casele de discuri Simax Classics și Grappa în anul 2019, iar în 2016, 2017 și 2018 a susținut recitaluri la Ateneul Român înregistrate și difuzate de Radio România Muzical. De asemenea, concerte alături de orchestra conservatorului ieșean au fost difuzate de Televiziunea Română.
Anul 2019 a marcat și debutul său londonez la St. James’s Piccadilly alături de orchestra academiilor de muzică londoneze.
Este un adept al inovării în artă, punând deseori în scenă concepte sincretice cu actori sau artiști vizuali, susținând cauze caritabile din spațiul românesc, în special în zona educației.
Anul 2020 va marca noi apariții pe scene europene, atât solistice cât și orchestrale. De asemenea, în 2020 Dragoș este fondatorul și directorul artistic al Festivalului ClassiX și va debuta cu un recital și la prestigioasa St. Martin-in-the-Fields din Londra.