Classix in Focus :: Tur Ghidat - Tradiția muzicală la Iași

Asociația Iași.Travel, în parteneriat cu Asociația Destination Iași organizează un tur ghidat de 2 ore al centrului istoric al Iașului în cadrul Festivalului Classix 2023. Ghidul va fi Mihai Bulai, președinte Destination IAȘI. 
 Turul se va desfășura în limba engleză dacă există în grup minim un participant străin. 
 Punctul de întâlnire va fi Piața Unirii, în fața statuii Domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Este locul în care s-a născut România, pe acordurile muzicii lui Alexander Flechtenmacher, profesor de muzică ieșean în vremurile Unirii Principatelor.
 Traseul va urma Strada Cuza Vodă, veche străduță comercială sau „Lipscaniul” de Iași, și vom ajunge Piața Miron Costin, unde se află Casa Balș, cu sala Eduard Caudella, care a preluat numele profesorului de pian italian ieșean al lui George Enescu în anii copilăriei. Vom trece prin fața Filarmonicii Moldova unde vom vorbi despre tradiția acestei minunate instituții, apoi pe la Teatrul și Opera Națională Iași, unde muzica clasică și-a găsit o minunată formă de expresie.
 

 A doua parte a traseului va fi Bulevardul pietonal Ștefan cel Mare și Sfânt, în care autoritatea publică (Primărie, Finanțe, Banca Națională, Consiliul Județean) stau față în față cu autoritatea ecleziastică (Mitropolia Moldovei, Episcopia Catolică, Mănăstirea Sf. Trei Ierarhi). Noua catedrală catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină”, va fi unul dintre popasurile noastre, devenită gazdă tradițională a deschiderii festivalului Classix.

 Ultima oprire va fi la Palatul Culturii, unde în trecut s-au perindat menestrelii și trubadurii de curte ai fostului Palat Domnesc al capitalei Moldovei, iar astăzi găzduiește evenimente tradiționale de muzică clasică, atât în foaier (holul de onoare) cât și în sala Henri Coandă, vechea curte cu juri a Palatului de Justiție. Vom încheia turul pe acordurile Horei Unirii ale lui Flechtenmacher, redate de clopotele turnului Palatului.

 Rugăm participanții la tur să se îmbrace conform prognozei meteo, pentru a putea să ne bucurăm împreună de momentele petrecute împreună.
 
Asociația Iași.Travel este înființată în 2019 în Iași și are ca scop promovarea Iașului, formarea de ghizi de oraș voluntari și implementarea de proiecte de cercetare și dezvoltare în turism. Are în prezent 15 membri, profesori, absolvenți și studenți ai Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. 
 

Află primul când sunt puse în vânzare următoarele bilete / abonamente Classix:

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft – WordPress form builder

Abonează-te la Newsletter

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft – WordPress form builder