Visul American
Duet Classix la pian
A cincea zi a festivalului Classix a adus publicul ieșean în lumea poveștilor americane în concertul „Visul American la Două Piane”, în interpretarea pianiștilor Dragoș Andrei Cantea și Valeria Lapșin, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iași.
Programul concertului a cuprins lucrările: Leonard Bernstein – Dansurile Simfonice din West Side Story (aranjament de John Musto) și Percy Grainger – Fantezie pe teme din opera „Porgy și Bess” de Gershwin.
Bernstein și apropiații săi prieteni, coregraful Jerome Robbins și libretistul Arthur Laurents au lucrat împreună timp de mai mulți ani în jurul ideii de a oferi publicului o adaptare modernă muzicală a tragediei shakespeariene Romeo și Julieta. Această adaptare urma să aibă loc între tensiunile și rivalitatea socială dintre găștile newyorkeze, respectiv între „Motoarele Turboreactoare” și „Rechinii Latino”, într-un duel muzical perpetuu dintre cele două lumi sociale diferite. Musical-ul West Side Story a văzut lumina zilei în 1957, iar în 1961 compozitorul a revenit asupra partiturii și a extras nouă secțiuni melodice pentru a aranja această suită pe care a numit-o Dansuri Simfonice.
Gershwin și-a descris lucrarea ca fiind o „operă populară”, referindu-se la includerea numeroaselor trăsături ale muzicii afro-americane a vremii, precum și încercarea de a portretiza problemele sociale și culturale din aceea perioadă. Aranjamentul la două piane prezentat în cadrul concertului îi aparține compozitorului și pianistului australian Percy Grainger și include nouă dintre cele mai iubite momente din opera lui Gershwin, precum: Summertime, It Ain’t Necessarily So sau Oh, I Got Plenty o’ Nuttin’, într-o veritabilă suită-fantezie pianistică de virtuozitate.
Cei doi interpreți ai serii, Dragoș Andrei Cantea și Valeria Lapșin sunt absolvenți ai Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași, sub îndrumarea Lect. Univ. Dr. Ioana Stănescu.
Valeria Lapșin este originară din Republica Moldova, iar în prezent studiază la Freiburg, unde este bursieră la Hochschule für Musik la clasa profesorului Tilman Krämer. Pe parcursul anilor de studii a obținut mai multe premii și distincții, iar activitatea scenică însumează recitaluri solo și camerale în țări europene. În 2017 a studiat temporar la conservatorul din Cagliari, iar mai apoi a devenit bursieră a programului SoNoRo Interferențe pentru anii 2018 și 2019. Valeria este singura pianistă română invitată pianist colaborator la secția de violoncel a Concursului Internațional „George Enescu” din 2018, iar în 2019 este selectată ca beneficiar al programului „Tinere Talente” desfășurat sub egida Fundației Principesa Margareta a României.
Dragoș Andrei Cantea este un pianist format la Iași de Ioana Stănescu și în prezent fiind sub îndrumarea lui Håvard Gimse și Kathryn Stott. A realizat înregistrări pentru casele de discuri Simax Classics și Grappa în anul 2019, iar în 2016, 2017 și 2019 a susținut recitaluri și concerte difuzate de Radio România Muzical și Televiziunea Română. Are numeroase apariții concertistice în România, Scandinavia, Austria, Italia, Elveția și Regatul Unit. Simultan, dezvoltă și o cercetare doctorală, sub îndrumarea maestrului VOCES Dan Prelipcean. Anul 2019 a marcat și debutul său londonez la St. James’s Piccadilly alături de orchestra academiilor de muzică din Londra. Este un adept al inovării în artă, susținând cauze caritabile din spațiul românesc, în special în zona educației. În 2020 Dragoș Cantea este fondatorul și directorul artistic al Festivalului Classix și printre alte noi apariții europene, va debuta cu un recital și la prestigioasa St. Martin-in-the-Fields din Londra.
Organizatorii Classix Festival, Asociația Industrii Creative și Showberry au lansat invitația ieșenilor de a participa și la următoarele concerte desfășurate în cadrul festivalului, respectiv: Concertul Evreiesc și Clasicul Transfigurat.